Eerste dag TIA sfeervol en zonnig met mooie sport

Publicatie datum: 14/05/2018

De eerste dag van het eerste event van Tops International Arena zit er alweer op. Honderden paarden passeerden de revue in beide pistes en die boden het publiek mooie en spannende sport.

CSI1*
De eerste proef, de Small Tour, van het CSI1* werd een compleet Engels feestje met Caroline Breen aan kop met Kilmastulla Douglas (ISH, v. Ard VDL Douglas). De amazone die samen met haar man Trevor een eigen stal, Breen Sport Horses Ltd, heeft in Twineham, was ruim twee seconden sneller dan de als tweede geplaatste Sebastian Bishop met Springsteen Z. Caroline Breen won vorig jaar twee van de drie Small Tour wedstrijden met hetzelfde paard tijdens de tweede week bij Tops International Arena. De derde plaats was voor Natasha Dunsdon met Captain Morgan EW.
De Big Tour wedstrijd werd gewonnen door de Belgische ruiter Kevin Gielen met Umbrella Brimbelles (SF, Kannan x Toulon). De 10-jarige zwarte merrie is eigendom van Sandy Blanckaert, TV-presentatrice en dochter van de bekende zanger Will Tura. De tweede plaats was voor de Duitser Alexander Hufenstuhl met Chacira gevolgd door Sonia Hungerbühler en Balumba Z voor Zweden.
Afsluiter van het CSI1* was de Medium Tour wedstrijd die 73 deelnemers telde. Uiteindelijke winnaar werd de Australische Georgina Harvey met Que Sera, een 12-jarige Holsteiner ruin van Quinar x Landgraf I. Sinds enige jaren rijdt Harvey nu wedstrijden in Europa en is zij verloofd met de international Oliver Lazarus die voor Zuid-Afrika rijdt. De tweede plek was voor de Britse ruiter Benjamin Raistrick met Top Limit en de Nederlander Niels Tacken eindigde op de derde plaats met Greatfull.

CSI2*
Patrick McEntee won de Small Tour wedstrijd op maandagochtend met Alice Mury Marais Z (Zang., Air Jordan Z x Calvin Z). Vorig jaar won de 44-jarige, die voor Azerbeidzjan start, ook een proef tijdens het eerste evenement bij Tops International Arena met hetzelfde paard. McEntee woont in België en rijdt sinds 1998 voor Stal Mury Marais van Catherine de Buyl. De tweede en derde plaats gingen naar de Spaanse ruiters Jaime Gabarron Jimenez (Brioni de Vidau) en Carlos López-Fanjul Tariere (Spiderman).
Het publiek zag in de Medium Tour de eerste Nederlander de hoofdprijs winnen.  De 35-jarige Siebe Kramer kwam als 27e aan de start en geen van de volgende 53 combinaties konden zijn score verbeteren. De ruiter uit Oud-Beijerland reed met de achtjarige KWPN merrie Evermeta (Mr. Blue x Nimmerdor) in 31.63 seconden over de finish. De Spanjaard Carlos López-Fanjul Tariere werd tweede met Cerano en de derde plaats was voor de Belgische ruiter Constant Van Paesschen en Verdi Treize.
Het sportieve programma werd afgesloten met de Big Tour wedstrijd. De barrage telde niet minder dan 25 combinaties, dus de concurrentie was groot. De Nederlandse amazone Aniek Poels bleek uiteindelijk de snelste. De 31-jarige Aniek uit Swolgen was met Coocanusa (KWPN, Numero Uno x A Hold Up Premier) net 0.03 seconden sneller in de barrage dan Gabriel Coumans met Coco Blue de Lui waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plaats. De Oostenrijker Christian Rhomberg eindigde op de derde plaats met Redley Kerfontaine.